22

Ι

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΑΧΑΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η Πάτρα πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας είναι ένας ευλογημένος τόπος. Γύρο από την Πάτρα και σε ικανή ακτίνα από αυτή η περιοχή είναι γεωργική. Στην ευρύτερη περιφέρεια του νομού υπάρχει κτηνοτροφία.
Αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν οι απαραίτητες πρώτες ύλες ώστε η μεταποίηση να δίνει εξαιρετικά προϊόντα.

Μερικά από τα προϊόντα της Πάτρας και της Αχαΐας γενικότερα είναι:

Η Μαυροδάφνη

Οίνος γλυκός, επιδόρπιο. Γίνεται από οινοποίηση σταφυλιών της ποικιλίας μαυροδάφνη από την περιοχή της Αχαΐας. Οινοποίηση σταφυλιών από αμπελώνες άλλης περιοχής δεν έχει τα καλά αποτελέσματα πού έχει η οινοποίηση σταφυλιών από αμπελώνες της περιοχής των Πατρών.

Τα Λουκούμια

Η Πάτρα έχει παράδοση στην βιομηχανία παρασκευής λουκουμιών από δεκαετίες πριν. Είναι γλυκό από απλά και αγνά υλικά. Η φήμη των πατρινών λουκουμιών ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

Η Τεντούρα

Είναι το λικέρ των Πατρών, από εκχύλισμα κανέλλας. Πίνεται με πάγο ή σκέτο ακόμη και ως χωνευτικό μετά το φαγητό.

Διάφοροι οίνοι

Από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών παράγονται από βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οικοτεχνίες εξαιρετικά κρασιά. Τέτοιες ποικιλίες είναι το μοσχούδι του Ρίον, ο ροδίτης και μάλιστα η ποικιλία “αλεπού” κ.α.

Τυροκομικά Προϊόντα

Από την κτηνοτροφία που έχει αναπτυχθεί στον νομό Αχαΐας, βιομηχανίες και βιοτεχνίες παράγουν τυροκομικά προϊόντα με πολύ γνωστή την φέτα.

Γλυκά του κουταλιού

Τα καρποφόρα δένδρα της Αχαΐας δίνουν εξαιρετικούς καρπούς για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις, με θαυμάσια γευστικά αποτελέσματα.

Οπωροκηπευτικά από τα περιβόλια της περιοχής, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, χορταρικά κ.α. Φρούτα γευστικά όλων των ειδών, κεράσια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια κ.α. Λάδι και ελιές.
Η περιοχή των Πατρών και της Αχαΐας γενικότερα παράγει ελαιόλαδο και ελιές εξαιρετικής ποιότητας. Ζυμαρικά από βιοτεχνίες και οικοτεχνίες ιδιαίτερης γεύσης.

Ψαρικά

Λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα υπάρχει μεγάλη ποσότητα αλιευμάτων φρέσκων ψαριών. Αλλά και ιχθυοτροφία πέστροφας και σολομού.

Και πάρα πολλά άλλα προϊόντα.

By stavros|Χωρίς Κατηγορία|0 comment

Comments are closed.