22

Α

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η Πάτρα είναι κτισμένη στα βόρεια της Πελοποννήσου, μπροστά στον Πατραϊκό κόλπο. Απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και από τα Ιόνια νησιά. Ο Πατραϊκός κόλπος μπορεί να θεωρηθεί όπως και είναι η συνέχεια του Ιονίου Πελάγους, δηλαδή κόλπος του Ιονίου.
Ταυτόχρονα δια του γειτνιάζοντος Κορινθιακού κόλπου υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Αθήνα δια μέσου του Ισθμού της Κορίνθου και το λιμάνι του Πειραιά.
xartis-tis-patras
Από τα νότια η Πάτρα προστατεύεται από ορεινό ανάγλυφο και ιδιαιτέρως το όρος Παναχαϊκό, το βουνό των Πατρών. Στην τελική απόληξη του Παναχαϊκού, πάνω στον τελευταίο λόφο, είναι κτισμένο τα κάστρο των Πατρών, έργο του 6ου αιώνα, επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Ο ρόλος των Πατρών στην ιστορία είναι συνεχείς και έντονος όπως και οι αρχαιολογικοί τόποι μαρτυρούν. Σήμερα είναι κέντρο στρατηγικής σημασίας καθ’ όσον συνδέει με το λιμάνι της μέσω Ιταλίας την Ευρώπη με την Ελλάδα. Λιμάνι με μεγάλη επιβατική και εμπορευματική κίνηση. Με την κατασκευή της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, η Πάτρα συνδέεται άμεσα με την Δυτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Πελοπόννησος και η Ευρώπη.

Αλλά εκτός του Λιμανιού και της γεωγραφικής θέσης της η Πάτρα έχει Πανεπιστήμιο, Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Είναι η έδρα της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος. Έχει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με κορυφαία εκδήλωση το Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών, αλλά και το καρναβάλι της, γνωστό σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Η αγορά των Πατρών είναι μεγάλη και καλύπτει όλες τις πιθανές ανάγκες των καταναλωτών.

Όλα αυτά δίνουν στην Πάτρα το δικαίωμα να θεωρείται κέντρο με μεγάλη στρατηγική θέση.

By stavros|Χωρίς Κατηγορία|0 comment

Comments are closed.