22

Μ

Η ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ

Το 1859 ο Γουσταύος Κλάους βρισκόταν στην Πάτρα ως αντιπρόσωπος της εταιρείας Φελς και Σια. Αγόρασε μία έκταση 60 στρεμμάτων στην περιοχή του Ρηγανόκαμπου από τον κτηματία Γεώργιο Κωστάκη. Εκεί έκτισε την θερινή του κατοικία και φύτεψε αμπέλια.
Το 1861 ιδρύει την οινοποιητική εταιρεία Αχάϊα Κλάους. Στην αρχή διαχειριζόταν το κτήμα του με την εταιρεία “Γιάκομπ Κλίπφελ”. Τα πρώτα χρόνια της Αχάϊα Κλάους ήταν πολύ δύσκολα γιατί σχεδόν καθημερινά δεχόταν επιθέσεις ληστοσυμμοριών. Όμως κατάφερε να επιβιώσει και να εδραιωθεί στην περιοχή με την βοήθεια της κεντρικής εξουσίας χάρη στους δεσμούς που είχε με αυτή.
oinopoieio-achaia-clauss-stin-patra
Το 1872 οι ιδιοκτήτες της Φελς και Σια, ο Θεόδωρος Άμβουργερ και ο Γουσταύος Κλάους αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία “Αχάϊα Ανώνυμη Εταιρεία Οινοποιίας”. Από το 1873 έως το 1881 την διεύθυνση της εταιρείας ανέλαβε ο Αιμίλιος Βέρν. Από το 1883 την διεύθυνση της εταιρείας ανέλαβε ο Γουσταύος Κλάους έως το 1908 και η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παραγωγή ευγενών κρασιών όπως η “Μαυροδάφνη” και σε μικρότερες ποσότητες την “Δεμέστιχα”.

Μετά τον θάνατο του Κλάους η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Γκούντερντ αλλά με το ξέσπασμα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία και να φύγει στο εξωτερικό. Μέχρι το 1920 που η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Βλάση Αντωνόπουλου η Αχάϊα Κλάους είχε μειώσει αισθητά την παραγωγή της. Από το 1920 με εξαίρεση την περίοδο της κατοχής η ανάπτυξη της εταιρείας είναι ραγδαία. Στο αποκορύφωμα έφθασε το 1955 όταν την επιχείρηση ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ο οποίος προσέλαβε ειδικούς επιστήμονες και πήρε νέα μηχανήματα. Το 1983 η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία νέο εμφιαλωτήριο.

Η Αχάϊα Κλάους έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα.

Στους αποθηκευτικούς χώρους υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης 7.500 τόνων οίνου. Έχουν αποθηκευθεί παλιές μαυροδάφνες και επιτραπέζιοι οίνοι σε υπόγειες δεξαμενές και στην αποθήκη Δανιηλίδος. Στο αυτοκρατορικό κελάρι όπου όλα τα βαρέλια είναι αναμνηστικά από την επίσκεψη ελλήνων και ξένων βασιλέων, φυλάσσεται το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η μαυροδάφνη του 1873.
oinopoieio-achaia-clauss-patra-varelia
Ο Κλάους λέγεται ότι έδωσε στο κρασί το όνομα μαυροδάφνη από την αρραβωνιαστικιά του που λεγόταν Δάφνη, είχε μαύρα μάτια και πέθανε σε νεαρή ηλικία.

Από την Αχάϊα Κλάους έχουν περάσει διασημότητες όπως: Ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο Φραντς Λίστ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μελίνα Μερκούρη, η Αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, ο Μοντγκόμερι, Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Ωνάσης, οι βασιλείς Γεώργιος Α΄, ο Κωνσταντίνος Α΄, ο Γεώργιος Β΄ και πολλοί άλλοι.

By stavros|Χωρίς Κατηγορία|0 comment

Comments are closed.