21

Σ

ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ

Η Βούντενη βρίσκεται βορειοανατολικά της Πάτρας σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από αυτή. Ίσως να ήταν ο πυρήνας της προϊστορικής Πάτρας και μία από της τρείς πόλεις που ενώθηκαν και αποτέλεσαν την αρχαία Πάτρα.
Στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται ο λόφος «Καταράχι» ή «Μπόρτζι», όπου έχει εντοπισθεί και ερευνηθεί εν μέρει ο προϊστορικός οικισμός. Από ότι έχει βρεθεί μέχρι σήμερα φαίνεται ότι η κατοίκηση στην περιοχή από την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια ήταν συνεχής.

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει συνολική έκταση 180 στρεμμάτων περίπου και ευρίσκεται πάνω σε λοφοσειρά που ευρίσκεται στους πρόποδες του Παναχαϊκού. Η τοποθεσία επιλέχτηκε από τους μυκηναίους λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει. Έχει μεγάλη θέα η οποία ελέγχει τον πατραϊκό και τον συνεχόμενο κορινθιακό κόλπο. Έχει έλεγχο στα παράλια της δυτικής Αχαΐας και των απέναντι ακτών της Αιτωλοακαρνανίας. Έχει δυνατότητες άμυνας και σε περίπτωση κινδύνου είναι εύκολη η διαφυγή προς τα υψώματα του Παναχαϊκού.

Στο μυκηναϊκό νεκροταφείο α υπάρχουν λαξευτοί θαλαμοειδείς τάφροι και έχει έκταση 16 στρεμμάτων. Βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου «Αμυγδαλιά’, στα δυτικά του χωριού Βούντενη.Το νεκροταφείο ήταν γνωστό από τις πρώτες ανασκαφές που έκανε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κυπαρίσσης το 1923. Από τότε δεν έγινε καμία άλλη ανασκαφική έρευνα εκτός από μια σύντομη ανασκαφή κατεστραμμένων τάφων το 1960, από τον Νικόλαο Γιαλούρη.

Το 1980 η διάνοιξη μιας αγροτικής οδού, που επέφερε την καταστροφή τμήματος ενός λαξευτού τάφρου ήταν η αφορμή για να θυμηθούμε πάλι το νεκροταφείο και να δωθεί η αφορμή για την ανασκαφή ενός μεγάλου μέρους του μέχρι σήμερα. Έχει γίνει εκσκαφή και έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα 78 τάφοι της περιόδου 1600 – 1100 π. χ. Από τους τάφους που έχουν ερευνηθεί υπάρχει και ένας που είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων, ο οποίος όπως φαίνεται ανήκε σε άρχοντα του οικισμού. Οι τάφοι έχουν εξαιρετική αρχιτεκτονική και ο πλούτος των ευρημάτων είναι πολύ μεγάλος, πράγματα που καθιστούν το νεκροταφείο της Βούντενης εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Έχουν βρεθεί περισσότερα από 800 αγγεία διαφόρων σχημάτων. Μία ασάμινθος, χάλκινες αρύταινες και αρκετά ειδώλια. Πολλά χάλκινα εργαλεία και όπλα, μεταξύ των οποίων ένα εγχειρίδιο και επίσημα ασπίδας. Επίσης πολλά και πολύτιμα αντικείμενα μικροτεχνίας με χρυσά και γυάλινα κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι από ημιπολύτιμους λίθους και μοναδικά θέματα κ. α.

By stavros|Χωρίς Κατηγορία|0 comment

Comments are closed.